Stabu-Bouwbreed

Eindelijk is daar dan het lang verwachte Stabu-Bouwbreed. Maar voor het zover was is er al veel discussie geweest (op internet) over het wijzigen van de systematiek en de software, de nieuwe werkwijze, enz.

De systematiek is zodanig veranderd, dat oude bestekken niet meer kunnen worden overgenomen en dat je dus een heel nieuw moederbestek zult moeten maken. Er zijn nog weinig of geen fabrikantenteksten, dus uit die hoek komt voorlopig geen hulp. Eigenlijk moeten we ook helemaal niet meer werken met moederbestekken maar met een groeiende projectomschrijving, die al begint in de ontwerpfase en steeds gedetailleerder wordt en bij de oplevering nog eens een revisie krijgt, zodat het kan worden gebruikt als gebouw-dossier. Het huidige bestek wordt meestal pas tegen het einde van de bestksfase gemaakt, als het tekenwerk een heel eind klaar is. Wat deze werkwijze gaat betekenen voor de tijdsbesteding en de hiermee samenhangende kosten voor het opstellen laat zich raden: het wordt stukken duurder. En de vraag is wie daar op zit te wachten?

Mij lijkt het raadzaam voorlopig nog maar niet over te stappen op Bouwbreed, Stabu-2 mag dit hele jaar nog worden gebruikt, maar wordt niet meer halfjaarlijks bijgewerkt.

Cat 2015-1 is en blijft de laatste catalogus. Hieruit zijn alle BRL’s, die tot voor kort nog aan de basis stonden van ons hele bestekssysteem, verwijderd. Dit kan natuurlijk niet goed blijven gaan, hier komt narigheid van……

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *